Светлин Русев

Артисти 04.12.2020 | 10:12ч.

Виртуозният цигулар Светлин Русев  е роден в Русе преди 44 години, първият му учител по цигулка е майка му – преподавател в музикалното училище в Русе. 15-годишен Светлин Русев постъпва в Парижката консерватория.

През 2001 г. печели Първа награда в първото издание на Международен конкурс „Сендай“, наградата на публиката, както и специалната награда за най-добро изпълнение на Бах. През годините е печелил първа награда и в редица други музикални конкурси, сред които в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.

Виртуозният цигулар се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-престижните концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, Сънтори хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала „Плейел“, UNESCO, Театър „Шан-з-Елизе“, Театър „Шатле“, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала „България“, зала „Бела Барток“ в Будапеща, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Концертхаус“ в Берлин, Културен център „Кирчнер“ в Буенос Айрес, Пале дe бозар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.

Концертира навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Оркестъра на Романска Швейцария, Националния оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничния оркестър на Индианополис, Филхармоничния оркестър „Джордже Енеску“, Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и др.

Солист е под диригентството на много от най-големите имена на класическата сцена – Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие…

В продължение на 10 години Светлин Русев е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж, а в момента преподава в Консерваторията Haute École de Musique в Женева. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят.

Свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, предоставена му от Музикалната фондация „Nippon“.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Още от Артисти

© 2019 Thesite All rights reserved!