Добромир Момеков

Добромир Момеков е роден през 1978 година в София.

Музикалното си образование със специалност Класическо пеене получава в НМА „Проф.Панчо Владигеров” през 2001 година. Продължава своето вокално и артистично усъвършенстване по време на своята специализация в Италия. Обучението му се осъществява в Accademia di alto perfezionamento per giovani cantanti lirici във Верона – Академията за висше усъвършенстване на млади оперни певци към Арена ди Верона под ръководството на световно признатите оперни изпълнители и педагози баритона Лео Нучи и сопраното Райна Кабаиванска.

През 2005 година Добромир започва да работи под педагогическото и артистично ръководство на българския бас Никола Гюзелев и дебютира в ролите на Фигаро от „Севилския бръснар” и на Жорж Жермон в ”Травиата” на Верди. Дебютът на българския певец успешно преминава в Битонто - Италия.

Добромир Момеков е гостувал в десетки театри в Европа и САЩ, включително във Фестшпил – Залцбург, в Националната опера на Албания – Тирана, в Софийската национална опера.

Репертоарът на Добромир Момеков е жанрово и стилово разнообразен. В богатия му списък се открояват ролите на Марсел („Бохеми”), Барон Скарпия („Тоска”), Риголето в едноименната опера на Джузепе Верди, Граф ди Луна („Трубадур”), Джани Скики в едноименната опера на Пучини, Белкоре („Любовен еликсир”), Ренато („Бал с маски”), Ескамилио („Кармен”) и още много други.

Добромир Момеков е част от солистичния състав на Държавна опера-Русе от 2015 година, като преди това, като гост, е гастролирал на русенската сцена десетки пъти.

Още от Лицата на Русе

Още от Артисти

© 2019 Thesite All rights reserved!