Глория Кънева

Глория Кънева (мецосопран) е родена в Русе. Завършила е НУИ ,,Проф.Веселин Стоянов‘‘- Русе в класа по Класическо пеене в класа на изявената вокална педагожка Катрин Емилова. Завършила е своя магистърски курс в НМА ,,Проф.Панчо Владигеров“- София със специалност Класическо пеене в класа на проф. Илка Попова и доц.д-р Николай Моцов. Изучавала е актьорско майсторство в класа на акад.Пламен Карталов и Вера Петрова.

Глория Кънева е лауреат на национални и международни конкурси – ,,Орфеева дарба“ – София – Втора награда, на Международния конкурс за немска и австрийска музика ,,Magic” в Бургас – Трета награда, носител е на Втора награда на Международния песенен конкурс за камерни дуети – глас и пиано ,,Густав Малер“ в София, лауреат е и на Международния конкурс за немска и австрийска музика ,,Франц Шуберт“ в Русе – Първа награда; лауреат на Трети национален конкурс с международно присъствие “Гена Димитрова” 2019г.

Младата певица е участвала в майсторски клас на известното мецосопрано Христина Ангелакова и в майсторския клас на всепризнатата оперна артистка и педагожка Дарина Такова в рамките на МФ „Мартенски Музикални дни“ през 2018 година, както и в майсторския клас за интерпретация на френска музика на Вера Николова и Оливие Дориа.

Пътят на оперната сцена за Глория започва през 2015 година, когато изпълнява ролята на Алиса от операта ,,Лучия ди Ламермур“ със Симфониета-Видин под диригентството на Деян Павлов. Участвала е в множество концерти с Държавна опера-Русе, Симфониета-София, Академичния оркетър на НМА и Софийската филхармония.

През юни 2016 Глория Кънева дебютира на сцената на Националната опера в София в ролята на Олга в операта ,,Евгений Онегин“. Същата година, след успешно издържан конкурс младата оперна певица спечелва стипендия и специализира оперно пеене в Академия „Борис Христов“ в Рим.

От началото на 2018 Глория Кънева е солист на Държавна опера Русе.

Още от Лицата на Русе

Още от Артисти

© 2019 Thesite All rights reserved!