Златната маска на цар Терес

Годината е 2004 година. Екипът на покойния вече археолог Георги Китов прави проучвания в местността Светицата до град Шипка. При работата си, съпругата на Китов - Диана Димитрова се натъква на уникална златна релефна маска на тракийски владетел. Маската, изработена с множество детайли, тежи 690 g. Тя е най-масивната, намерена на Балканите, и е от 24-каратово злато. Тракийското погребение е от втората половина на 5 век пр.н.е.. Предполага се, че то може да е на цар Терес.

При разкопките на могила “Светицата”, която се намира на 2 км от град Шипка, бе изровен гробът на първия известен одриски цар Терес, живял 440-480 г.пр.Хр. Специалистите са установили, че могилата е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк.

Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега, добави д-р Китов.

"Съкровището е безценно. С него може да се плати външният дълг", каза след откритието археологът. Учени и музейни работници заявиха, че намерените златни предмети биха могли да достигнат по аукционите в Лондон. Откритото има огромна историческа и художествена стойност, по думите на специалистите, които са категорични, че откритието може да бъде оценено на милиони долари.

От могилата бе извадена първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е напълно запазена, очертава човешкото тяло и е от бронз. Открити са още съдове от керамика, бронз и сребро, няколко копия, голям железен меч. В гробницата са намерени кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!