ДТ "Сава Огнянов" става домакин на първата международна театрална среща „Русенски дискурси“

Срещата е посветена на творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер

На 29 и 30 април Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще бъде домакин на първата международна театрална среща „Русенски дискурси“ 2023 г., посветена на творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер.

Срещата се организира от театъра заедно с австрийските партньори от „Юра Зойфер Гезелшафт“, Театър „Архе“ (Виена) и Международното дружество „Елиас Канети“ и е първата по рода си в България. Очаква се да присъстват театроведи от България, Австрия, Турция и Чехия, Великобритания, Германия, Норвегия и Египет.

Събитието ще предложи редица дискусии и лекции за живота и творчеството на Юра Зойфер, като от българска страна участие ще вземат директорът на театъра Боян Иванов, председателят на Международното дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова, театроведът Крум Гергицов, театрoведът доц.д-р Асен Терзиев, съобщиха от култураната институция.

В програмата са включени още виртуална изложба, посветена на живота на Юра Зойфер, прожекции на театрален спектакъл и опера по пиесата на Юра Зойфер „Краят на света“, както и спектакълът „Астория“ по едноименната пиеса на австрийския драматург, с режисьор Валерия Минева и с участието на студенти от НАТФИЗ.

Сред целите на „Русенски дискурси“ 2023 са български режисьори, драматурзи и директори на театри да се срещнат с чуждестранни потенциални европейски партньори, да бъдат установени трайни контакти и да бъдат обсъдени идеи и възможности за съвместни нови проекти, а Русе да се утвърди като център за международно сътрудничество в областта на театралното изкуство.

Поканени са директорите на българските театри, режисьори, драматурзи и свободни артисти, които ще имат възможността да обсъдят с чуждестранните гости възможностите за бъдещо сътрудничество в нови международни театрални продукции.

 

Източник: Dunavmost

Още от Култура

Още от Артисти

© 2019 Thesite All rights reserved!