Филмът „Отмъстителката“ разказа за саможертвата на Мара Бунева

Култура Русе Кино 30.01.2024 | 09:01ч.

Представяне на документалния филм „Отмъстителката“ (2023 г.), посветен на революционерката Мара Бунева, организира за русенци Народно читалище „Гоце Делчев 2009“. Прожекцията се състоя в понеделник вечерта в зала „Русе“ пред 120 души публика. Събитието се проведе с подкрепата на ВМРО-Русе, а съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов анонсира инициативата пред присъстващите. Интересът да научат повече за личността и саможертвата на младата българка от град Тетово, посветила живота си на македонската кауза, доведе в залата зрители от различни възрасти. Приятна изненада за организаторите и присъстващите стана разкриването на почти неизвестни факти за връзката на Мара Бунева с Русе. Оказа се, че в нашия град е родена дъщерята на първия братовчед на Мара Бунева – Даринка Симеонова Ветерова, по мъж Димитрова, днес в добро здраве на достолепните 94 години. Баща ѝ Симеон Ветеров от град Тетово, след като прекарва известно време в румънски плен като участник в Добруджанската операция по време на Първата световна война, се установява в Русе при роднини, жени се за русчуклийка и започва да се занимава със сладкарство. Уви, времето в плен разклаща здравето му и той умира твърде млад, когато Даринка е само двегодишна. Мара Бунева преди да се омъжи също живее известно време в Русе. В семейния архив на Даринка Симеонова е запазена снимка от този период, на която Мара Бунева е с брат си Борис, вече офицер, и братовчед си Симеон. Техните майки са родни сестри. Семейните сведения представи преди прожекцията снахата на Даринка Симеонова – Анна Андреева.

Филмът „Отмъстителката“ е създаден с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Сценарист е Тони Николов, режисьор Ралица Димитрова, оператор Пламен Герасимов, композитор Тео Попов и художник Надежда Илиева. Ролята на Мара Бунева е поверена на Елена Иванова. Екипът си поставя задачата зрителите сами да намерят за себе си отговора терористка ли е Мара Бунева или българска национална героиня. На 13 януари 1928 г. в Скопие до стария мост над р. Вардар тя застрелва сръбския прокурор Прелич, отговорен за нечовешките изтезания на млади българи и смъртните присъди от Скопския студентски процес през 1927 г., след което сама се прострелва в гърдите. След личната саможертва да изпълни смъртна присъда, рано на следващия ден, 14 януари, 26-годишната българска революционерка умира от раните си. Последните ѝ думи са: „Защото обичам Отечеството си…!“

Създателите са използвали документи, писма и други форми за визуализация от архивите на няколко музея, както и мнения под формата на интервюта със съвременни историци и психолози. 

Инициативата на НЧ „Гоце Делчев 2009“ даде възможност на русенци чрез филма да научат повече за личността на Мара Бунева и да вникнат в мотивацията ѝ да поеме отговорността да извърши акта на отмъщение. Македония винаги ще е българска кауза!

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Кино

© 2019 Thesite All rights reserved!