Иван Пенчев

 

Тенорът Иван Пенчев е роден през 1992 година в град Русе.
Завършил е НУИ “Проф.Веселин Стоянов“ - Русе със специалност Класическо пеене в класа на всепризнатия вокален педагог Георги Делиганев. През 2012 започва обучението си в НМА“Проф.Панчо Владигеров“ в класа на проф.Илка Попова и доц. д-р Николай Моцов. В НМА изучава актьорско майсторство в класа на акад.Пламен Карталов. Още като студент през 2014 младият певец участва в детските спектакли на Националната опера в София.
Иван Пенчев е участвал в майсторските класове на българския баритон с международно признание Иван Консулов в рамките на МФ“Мартенски музикални дни“- Русе, в майсторския клас за интерпретация на френска музика, воден от Вера Николова и Оливие Дориа в София и в Международния майсторски клас на световно известния български тенор Калуди Калудов във Варна, както и в майсторския клас да друг български тенор с международно признание – Емил Иванов в рамките на МФ„Варненско лято“.
Иван Пенчев участва в концерти като солист със Софийска филхармония “Симфониета-София“, Шуменска филхармония, Академичния симфоничен оркестър и други.
Иван Пенчев е лауреат на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци ”Светослав Обретенов“, на Академичния конкурс „Проф.Илия Йосифов“, на Първия академичен конкурс за оперета и мюзикъл в София.
Една от забележителните изяви на младия певец е участието му на 25-ти септември 2016 година в програмата на Софийска филхармония по повод 110 години от рождението на Дмитрий Шостакович. Поради своя успех програмата е представена и в Русе – градът, чийто почетен гражданин е гениалният руски композитор. В началото на 2017 Иван Пенчев е организатор и участник на концерта „Мост между поколенията“ в родния си град.
В края на 2016 Иван Пенчев участва в тържествения концерт „95 години Национална Музикална Академия“ в София, а през пролетта на 2017 е един от избраните участници в презентативен тур на изявените възпитаници на Националната музикална академия в оперните театри в Пловдив, Бургас и Стара Загора.
От 2017 година Иван Пенчев е щатен артист-солист на Държавна опера-Русе.
На сцената на Русенска опера младият тенор дебютира в ролите на Едвин („Царицата на Чардаша“), Кадията („Луд Гидия“) , Фронтино от „Странното недоразумение“ от Росини (първо изпълнение за България) , Абдало („Набуко“), Малкълм („Макбет“), Жупан ("Графиня Марица"), Айзенщайн и Алфред ("Прилепът"). През лятото на 2018 певецът участва в продукциите на Русенската опера „Макбет“ и „Трубадур“ във второто издание на Международния фестивал за опера и класическа музика в Дева, Хунедоара лирика – Румъния.
Иван Пенчев и неговата половинка в живота и на сцената - Глория Кънева се изявяват и в естрадно-шлагерния жанр като Дует "Аморе" и се радват на голям успех сред публиката и непрестанно получават покани за участия, а в репертоара им са включени авторски, български и руски шлагерни песни.

Още от Лицата на Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!