Летище Русе посрещна шестата въздушна обиколка на България

Общо 15 самолета и едни от най-добрите пилоти в страната станаха част от VI въздушна обиколка на България, която премина през Летище Русе. Събитието се организира от Фондацията „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (AOПA) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ).

         Десетки русенци дойдоха, за да разгледат летището и представената техника. На място бе и кметът Пенчо Милков.

         „Бъдещето на регионалната авиация са малките самолети. Мисля, че с този кмет и екипа тук, летището ще стане съвсем живо“, заяви Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

         „Много се радвам, че това летище отново възкръсна след толкова години“, отбеляза началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ генерал Юлиян Радойски. Той припомни, че летището в Щръклево е било първата от трите бази на висшето училище, където редовно са се извършвали полети и обучения.

         Представителите на „Еърпорт Русе“ ООД Антони Търницов и Георги Налбантов разказаха за направените до момента инвестиции.  Русенското летище е първото в България с LED осветление на полосата със слънчеви батерии, изградена е 9 км периметрова ограда, теренът е цялостно почистен, сградата е обновена и съхранена.

          В деня на отворените врати гражданите научиха повече за представените самолети и за дейностите, които предстоят във връзка с разработването на Генералния план, който ще позволи реализирането на граждански полети от летището. Зрителите се насладиха и на атрактивно авиошоу.

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!