Оперен моноспектакъл на Камерната сцена в Операта утре

Култура Опера 11.11.2019 | 09:11ч.

Нова премиера подготвя за своите почитатели трупата на Държавна опера – Русе. Утре, 12 ноември от 19 часа в зала „Опера“ ще бъде представен спектакълът на камерната опера „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк по либрето от едноименната пиеса на Жан Кокто.

В България за първи път операта „Човешкият глас“ е изпълнена от сопраното Галя Йончева на концерт през 1974 година със Софийската филхармония с диригент Димитър Манолов. Русе, обаче, отново има своята първенствуваща роля. През 2007 година в Русе сопраното Виолета Шаханова участва в първата за страната сценична реализация на операта в камерния ѝ вариант с акомпанимент на пиано от Евгени Желязков. Десетилетие след това, отново за първи път в Русе, в световната музикална история тенорът Геориос Филаделфевс изпълнява моноспектакъла „Човешкият глас“ на камерната сцена на Русенската опера – един своеобразен творчески експеримент, който предизвиква интереса на публиката и днес в столичните театри.

Лирическата трагедия, както жанрово я определя композиторът, изобразява, чрез монологичната ситуация на последен телефонен разговор, раздялата на двама влюбени. Режисьорското предизвикателство в конкретния случай се изразява в това, да бъде представено по възможно най-сериозния и драматичен начин обсебеността, влюбеността и обичта в едно измерение, което достига до емоционална крайност. Новата постановка на „Човешкият глас“ търси нова точка на съзерцание върху вечната тема за човешката любов.

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!