Петя Иванова пее Виолета Валери тази вечер в Травиата

Култура Опера 17.12.2019 | 09:12ч.

Петя Иванова ще влезе в ролята на Виолета Валери тази вечер по време на втората премиера на операта Травиата от Джузепе Верди. Диригент на спектакъла ще бъде Димитър Косев. Режисьор и сценограф е Марко Катена, художник на костюмите е Яна Дворецка, а хореограф - Бианка Джованели. В солистичните роли ще се включат още Теодора Чукурска, Мая Владимирова, Петър Костов, Александър Крунев, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов, Владимир Маринов и Емил Желев.

Петя Иванова е завършила Русенската музикална гимназия в класа на изтъкнатия вокален педагог Георги Делиганев. Тя е един от най-вълнуващите европейски оперни артисти на своето поколение. Сопрановият ѝ глас може лесно да бъде разпознат и отличен с ясния си и чист цвят, с чувствения си и емоционален централен регистър и с поразяващите си височини от своя необятен диапазон.

Още като млада изпълнителка певицата е отличена с многобройни награди. След това заслужено признание младата оперна артистка е редовен гост-солист на много концертни и оперни продукции. Сред тях са участията ѝ като Лучия в „Лучия пди Ламермур“ в театър Aalto в Есен, също и в оперните театри в Бон и в Инсбрук, като Елвира в „Пуритани“ отново в Есен, в „Лакме“ в Софийската национална опера и Националния театър в Марибор, както и като Джилда в „Риголето“ в оперния театър в Клагенфурт, на фестивала в Шверин, на Летния фестивал в Любляна и др.

Звездният миг, който превръща Петя Иванова във всепризната европейска оперна звезда е изявата ѝ като Царицата на нощта във „Вълшебната флуйта“ във Виенската щатсопера, във Фолксопера-Виена и в Хамбургската държавна опера.

Репертоарът на Петя Иванова включва най-известните оперни роли от италианския репертоар като Джилда, Розина, Мюзета, Нанета, Виолета, Лучия, Елвира, които тя представя в оперните театри в цяла Европа.

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!