Представят книгата Петър Ванев в библиотеката

Култура Книги 16.12.2019 | 09:12ч.

Новата книга на Петър Ванев "Пътекатана хората" ще бъде представена утре, 17 декември от 18:30 ч., в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

В нея той разказва за прехода си по Пътеката на Апалачите (заедно с Proextreme има създаден и документален филм – “Пътеката на хората”).

Петър Ванев е приключенец и страстен любител на дивата природа и планинските преходи. Най-точно се определя с термина “Thru Hiker” или пътешественик на дълги разстояния. Той е първият българин, изминал „Тихоокеанския хребетен път” (The Pacific Crest Trail) с дължина 4240 км от Мексико до Канада и „Апалачката пътека” (The Appalachian Trail) с дължина 3500 км, като стремежът му е да стане първият българин носител на „Тройната корона“ преходи на дълги разстояния в USA, която е с обща дължина 12 700 км.

След като успешно преминава първия си преход – Тихоокеанския хребетен път през 2017, Петър Ванев решава, че 4240км не са достатъчни и че това е само началото. Две години и общо над 7700 км по-късно той вече е изминал два от трите най-големи пешеходни прехода в Щатите и се цели в третия, който ще му донесе мечтаното отличие – първият българин носител на Тройната корона. През март 2019 Петър се отправя към последния трети преход от тройната корона – Континенталния преход (Continental Divide Trail) с дължина 4989 км.

Когато не е на преход, Пешо обича да ‘запалва’ интереса на хората, към дивата природа и преходите с разкази от своите приключения. Той е автор на книгата – „Пътека през огън и лед“ в която разказва за преминаването си през Тихоокеанския хребетен път.

Когато тръгва по Пътеката на Апалачите през май 2018 година, Петър очаква тежък терен, резки климатични промени и опасни срещи с дивата природа. В рамките на по-малко от четири месеца той изминава средно по 35 километра на ден в кал, студ и жега, непрекъснато мокър, физически и емоционално изтощен. Изкачва 92 върха и отслабва с десет килограма. Среща различни хора и се изправя пред ежедневни трудности. Прекосява 14 щата в посока от юг на север по изкривения гръбнак на планинската верига Апалачи, за да стигне до планината Катадин и края на това невероятно приключение. В книгата са описани моменти на силна болка, лишения, жажда, глад и сълзи.

По време на премиерата ще бъде прожектиран 12 минутен филм. Предвидена е и томбола с въпроси от книгата.

 

Още от Култура

Още от Книги

© 2019 Thesite All rights reserved!