Президентът на Ротари клуб – Русе Емил Кехайов гостува в Деня на думата „Благодаря“ във 2 „А“ клас на ОУ „Братя Миладинови“ – Русе

През 1994 по инициатива на ЮНЕСКО и ООН 11 януари е обявен за Международен ден на думата „Благодаря“.

„Благодаря за възможността точно аз да съм ваш учител!“ – това са думите на класния ръководител на 2 а клас на ОУ „Братя Миладинови“ – Русе, с които днес започна техният учебен ден. Госпожа Денчева-Лукова запозна своите ученици с появата на думата „благодаря“ в българския език, а именно, че за първи път тази дума е употребена през 1916 година от Иван Вазов в неговото стихотворение „Благодаря ти, Боже“. Преди да се появи тази благозвучна дума вместо „благодаря“ българите са казвали „сполай“. На различните езици „благодаря“ се изговаря различно, а учениците с голям интерес споделиха кога използват думата „благодаря“: когато благодарят на родителите си, на своите баби и дядовци, на учителите си, на приятелите си и т. н.

В много страни на този ден „благодаря“ се използва не само като вълшебна дума, но и символизира признателност и благодарност за добри постъпки, които човек е направил към своите близки, приятели или напълно непознат човек. В тази връзка учениците от 2 а и 2б клас бяха посетени от г-н Емил Кехайов – президент на Ротари клуб – Русе, който сподели с тях колко благодарни са били хората, получили дарените от тях и техни съученици от начален етап продукти преди новогодишните празници във връзка с кампанията „Купи и дари“. Той сподели с тях снимки на едно семейство с 5 деца, които са били изключително благодарни за жеста, който проявиха нашите ученици, техните родители и учители. Разказа на учениците колко са били благодарни хората от това семейство, защото така са имали една спокойна и щастлива Коледа. Сподели с тях, че за добротата няма граници и че винаги трябва да помагаме на човек, който има нужда.

Накрая г-н Кехайов завърши с думите „Хората, на които помогнахте, ни благодариха на тръгване, а ние благодарим на вас деца“.

В стари времена хората са считали, че тази дума носи радост и душевно спокойствие. Това, че си направил добро дело, че си зарадвал някого, че си бил добър, че си помогнал са все неща, които трябва да възпитаваме в децата и нашите ученици умеят да благодарят от душа и сърце.

 

Източник: rousse.net

Още от Култура

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!