Русенската изпълнителка Ема Краун със силен авторски музикален дебют

Култура 18.12.2020 | 01:12ч.

Класа, стил, романтика и онази топлина, която ни е нужда точно за Коледа - с това усещане пристига „Коледно безвремие“, авторският дебют на Ема Краун. Фината брюнетка, чийто небесносин поглед е достатъчен за бърза магия, всъщност сбъдва своето „бавно“ коледно желание - авторските й  песни като композитор и изпълнител  да получат официална премиера.  
За „Коледно безвремие“  Ема разказва: „Случи се наистина като чудо, защото работех по друга песен, в съвсем друга посока и… изведнъж коледната мелодия зазвуча в главата ми. Бях пред пианото, веднага я изсвирих, добавих хармонията, а няколко дни след това ми хрумна текстът, който бързо „легна“ спрямо нотите“. 
За аранжиментите си Ема работи със Стоян Бозов - китариста на Васил Найденов и аранжор на последната му песен „На случайна гара“. Това не е първият момент, в който Стоян и Ема действат заедно. Двамата успешно се колаболират и в работата си по музикалния дизайн на световноизвестното архитектурно бюро на Zaha Hadid, а за „Коледно безвремие“ канят и трети  в отбора - атрактивната Пресияна Маркова и нейната вълшебна флейта. За подкрепа в самото реализиране на проекта изпълнителката разчита на своите близки приятели Цвети и Светльо от Expose. 

Тематичната за декември песен, излиза заедно с проекта на Ема Краун „Boy”, подкрепен по програмата на Национален фонд Култура. Парчето е на английски, отново по текст и музика на самата Ема, и както тя самата казва: вдъхновено от истински, отминали лични събития. Идеята, че когато в една връзка човек не се чувства на мястото си, задава си въпроси и сам достига до не толкова щастливите отговори, се пресъздава в елегантния стил на микса между фънк елементи, джаз и  чил аут, предадени неподражаемо от баса на Радослав Терзийски.  

Повече за Ема

  Родена в град Русе, в артистично семейство. В рода ѝ има оперни певци и телевизионни специалисти.

    Започва да свири на пиано на 5 годишна възраст и продължава в училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в град Русе. Успоредно с това се занимава с пеене и балет. В училищна възраст участва в майсторски класове, национални и международни конкурси на които печели лауреатски титли.

    Завършва висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в специалност „Музикална педагогика“. През 2020 продължава обучението си и защитава дипломната си работа като магистър по специалност „Музикални и мултимедийни технологии“. Двете й специалности я провокират да търси подходи и стратегии за внедряване и използване на модерните визуални и аудиотехнологии в областта на музикалното образование, за да може децата да съпреживяват музиката дори и в такива предизвикателни ситуации като тази на дистанционното обучение. 

    През годините работи като артист на свободна практика (певица и пианистка) в България и извън граница, самостоятелно и в различни колаборации, както и като частен преподавател по пиано. Освен класическа музика, любимите ѝ стилове са джаз, поп, фънк, латино и рок. Репертоарът ѝ е съставен от тях и изпълнявам над 600 музикални произведения и песни на автори от цял свят. Освен като брилянтен изпълнител, пианист и композитор Ема се развива и в областта на аудио- и видеореализацията на своите композиции. Занимавам се с композиция, аранжимент, аудио и видео редактиране. Подготвя и първият си авторски албум, за чието излизане ще ви информираме в TheSite.bg 

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!