Специалисти изследват произхода на амулет от нефрит в Русенския музей

Предметът е открит по време на археологически разкопки през 1986 година на Русенската селищна могила в пласт от средната каменно-медна епоха

Екип на Австрийския археологически институт и Национален археологически институт с музей към БАН посети Регионалния исторически музей в Русе по повод на проект за изследване на произхода на нефрита, използван през Праисторията на Балканите. Това съобщи директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов.

Обект на изследване е изцяло запазен амулет от редкия минерал нефрит. Той е част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Русе.

По думите на проф. Николай Ненов е извършен спектографски анализ с цел определяне на типа и произхода на суровината на находката. Резултатите от него ще бъдат известни по-късно.

Предметът е открит по време на археологически разкопки през 1986 година на Русенската селищна могила в пласт от средната каменно-медна епоха. Находката представлява стилизирана зооморфна фигура (вероятно жаба), изработена от нефрит с полирана повърхност, а в горната част е пробит отвор. Фигурата има огледална симетрия. Предметът вероятно е използван като амулет.

"Проблемът с локализирането на находища на нефрит на Балканите и в частност на територията на днешните български земи засега остава отворен, както и от къде е внасяна суровината за изработката на предметите от този вид. От територията на България има открити едва 12 подобни находки без тази от Русе, което ги прави изключителна рядкост. Всички амулети от нефрит с ясен археологически контекст към момента от българските земи се датират от новокаменната епоха (неолит). Поради тази причина е възможно и амулетът от Русе да има по-ранна датировка и да е бил използван през по-продължителен период от време", обясни проф. Николай Ненов.

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!