Трима автори представят книги в библиотеката до края на януари

Три книжни премиери очакват четящите русенци до края на януари.

На 17 януари, сряда, от 17:30 ч. в Читалня (синя) І етаж драматургът, театрален и литературен критик Крум Гергицов ще представи „Есета“-та на Георги Иронов. Както самият автор посочва: „В тази книга съм се опитал да отразя честно и без политическа коректност – тази нова цензура, някои мои размисли от началото на 2020 г. до днес.“

Кой е Георги Иронов? Роден в Русе през 1955 г. Основно и средно образование завършва в родния си град, а висше – в академията на МВР.Цялата му трудова дейност преминава в сиситемата за граничен контрол в гр. Русе. „Есета“ е последната му творба. Написал е още 5 книги: „Вървейки по пътя за там“, „Думи за това и онова“, Поглед към безкрая“, „Неполиткоректни размисли“ и „Неполиткоректни размисли № 2“.

Още един русенски автор предлага на малки и големи читатели нова книга. На 20 януари, събота, в 11:00 ч. в Библиотечко е премиерата на „С бели и закачки, но винаги юначни“ на Пламък Искрен. След като през 2021 г. издаде „В гората необятна“, с която зарадва най-малките, в новата си творба Пламък Искрен потапя по-големите в свят на приключения и разкриване на престъпления. В нея ги чакат Петьо, Галя и Искрен със своите щуротии и геройства. Какво точно се случва читателят ще разбере, само ако прочете книгата. Другото произведение в книгата е „Спасители на гората“. Градско момче за пръв път гостува на баба си на село. Над селото има гора. В нея стават странни неща, които дори го плашат. Докато се чуди къде е попаднало, момчето се превръща в един от спасителите на гората.

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Пише проза и поезия за деца и възрастни, като творбите му се отличават с жанрово разнообразие. Автор е на книгите „Престъпни, мисли“, „Голямата работа“ и „В гората необятна“.

На 25 януари 2024 г. (четвъртък), от 17:30 ч., в зала Заседателна на библиотеката „АртПойнт“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе имат удоволствието да поканят русенци на представянето на „Рана“ – новият роман на Захари Карабашлиев и издателство „Сиела“ в Русе! Читателят ще се пренесе в света на този достоен в своята смиреност и дълбоко хуманен в своята категоричност роман за паметта и забравената история на България от началото на XX век. Модератор на срещата ще е журналистът Пламен Калинов.

Захари Карабашлиев е български белетрист и драматург, роден във Варна. Шуменския университет със специалност „Българска филология“. Между 1997 и 2014 г. живее и работи в САЩ. От 2014 г. е главен редактор на издателство „Сиела“. Автор на романите „18% сиво“, „Хавра“, „Опашката“, сборниците с разкази „Кратка история на самолета“, „Откат“, „Симетрия“ и „Не толкова кратка история на самолета“, повестта „Жажда“, пиесите „Аутопсия“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Откат“ и др. „Рана“ е най-новият му роман.

Източник: rousse.net

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!