Задругата на майсторите отбеляза годишнината си с празнична изложба

Изложба на открито в центъра на Русе отбелязва две важни годишнини за русенските занаятчии. Навършват се 55 години от формирането на местната група към националната организация на майсторите на художествени занаяти и 10 години от основаването на нейния наследник – сдружението „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ с председател Татяна Колева.

„Вие не просто изразявате себе си и създавате красота. С творчеството си правите нещо много по-важно - съхранявате българския корен и дух, но и знанията и реалната способност да изработиш нещо с ръцете си. В днешния забързан свят на високите технологии това се среща изключително рядко и трябва да го ценим повече“, каза кметът Пенчо Милков.

Експозицията представя фотографии на част от богатото творчество на членовете на задругата, участвали в създаването, реставрацията и обзавеждането на знакови за града сгради и обекти, както и техни емблематични произведения.

Сред тях са изящните куполни кръстове от ковано желязо на църквата Всях Святих, запомнящите се скулптори в Пантеона на възрожденците и неповторимата стилова мебел и декоративен паркет в емблематичната Семизова къща. Русенски занаятчии са участвали още в изработката на  иконостаса в църквата „Св. Петка“ в Русе, на статуетката за Гран При на Конкурса за млади изпълнители „Северно сияние“, както и на златната гъдулка, която ежегодно се връчва на победителите в едноименния фолклорен събор в Русе. Изложбените пана съдържат фотоси на ножарски и сарачески изделия, тъкани килими, аксесоари от калоферска дантела и други характерни за българския бит занаяти.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе и се намира в непосредствена близост до шадраваните на пл. „Свобода“. Тя е едно от трите големи събития, с които тази година Задругата отбелязва своя празник.

Още творения на майсторите могат да бъдат открити и закупени на адреса на задругата в Русе на ул. „Витоша“ 18.

Още от Култура

Още от Последни публикации

© 2019 Thesite All rights reserved!