Филмът “Екатерина” ще бъде представен в Русе

В най- женския месец документален филм за една достойна българка тръгва на пътешествие в Северна България. Филмът “Екатерина” ще запознае зрителите в Русе, Ловеч и Плевен със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова.

Лентата за живота ѝ е подсказана от водения от нея дневник, по календар. В това лично време, преминало през драматични обществени десетилетия (1860 – 1947), Екатерина Каравелова впечатлява със забележителен стоицизъм и гражданска непримиримост. Качествата ѝ неслучайно заслужават определението на чуждестранен кореспондент по време на Сръбско-българската война: „От цялото останало население на София г-жа Каравелова беше единственият мъж“.

Каним зрителите да се докоснат до вътрешния свят на Екатерина Каравелова и динамичния живот на следосвобожденска България. Във всеки град ще присъстват режисьора на филма – Бояна Топчийска и част от актьорите, съживили исторически събития и лични премеждия на Екатерина Каравелова и семейството ѝ. В дискусия с тях зрителите ще могат да се доближат до емоционалните моменти и отговорността в създаването на роля на реално съществуваща личност. Ще си поговорим за това какво е да си национален герой, колко дълга е паметта на народа и какво е мястото на личния пример в съвременното ни българско общество.

Филмът е субтитриран за глухи хора и са поканени гражданите, които принадлежат към тази група.

Неслучайно Русе е избран за един от градовете, които ще е домакин на турнето, тъй като това е родният град на Екатерина Каравелова. Тя има голям принос за развитието на образованието и културния живот в града в първите години на новата българска държава. Гост актриса в Русе ще е Божидара Цекова, в ролята на възрастната Екатерина Каравелова, която в края на живота си се връща назад във времето и споделя за житейския си път – пълен с надежди, болка и отдаденост на обществена дейност.

С тази прожекция русенци са поканени на едно пътуване в миналото, което напомня за себе си през обектива на документалното кино.

Вход: свободен.

След прожекцията ще има дискусия с режисьора – Бояна Топчийска и актрисата Божидара Цекова, изиграла възрастната Екатерина Каравелова, която се връща във времето да разкаже живота си, пълен с лични събития и обществени борби.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!