Кметът Пенчо Милков и директорът на РИОСВ-Русе провериха дейностите по почистване на езерото в Лесопарк „Липник“

Започналите преди два дни дейности по почистването на крайбрежната зона на езерото в Лесопарка „Липник“ със специализирана техника бяха инспектирани на място от кмета на Община Русе Пенчо Милков и директора на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова.

         „Подхождаме с внимание, отговорност и грижа към емблематичното за община Русе езеро, както и към самото почистване, тъй като мащабни дейности по окосяване не са извършвани от много години“, заяви Пенчо Милков. Той подчерта, че изрязаната тръстика ще бъде мулчирана, след което ще бъдат предприети природосъобразни действия спрямо нейното третиране. Почистените зони ще бъдат зарибени, което ще възпрепятства в значителна степен появата на подобен род растителност.

         Кметът използва случая да благодари на инж. Цонка Христова за съдействието при предоставянето на специализираната техника, която е собственост на Регионалната инспекция. С нейна помощ ще се подготви крайбрежната ивица на езерото за провеждането на Световната купа по кану-каяк маратон през юни.

         Мултифункционалната машина, тип „амфибия“, с която ще се окоси гъстата тръстика, разполага с различни приставки и е управлявана от специално подготвен екип. Освен почистване на растителността, всъдеходът може да извършва и дейности по драгиране и прокопаване на канали.

         Припомняме, че в Лесопарк „Липник“ вече текат дейности по обновяване на части от инфраструктурата, като в най-скоро време се предвижда да започне и облагородяване на терени в любимата на много русенци зона за отдих.

 

Още от Култура

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!