С пролетен поход откриват екопътеката от Текето до х. Минзухар

Покана към русенци да се включат в пешеходен поход по случай началото на пролетта отправят от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“.

Той ще се проведе в събота, 1 април. Сборният пункт е в 10 ч., в района на  Аязмото в Лесопарк Липник, където  официално ще бъде открита еко пътеката от Лесопарк „Липник“ до хижа „Минзухар“.

Дейностите по възстановяване на пътеката бяха извършени по Проект „Екопътека – аз и ти с грижа към природата“, изпълняван от Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“ и с финансовата подкрепа на фирма „Тива ком“.

Всеки, преминал еко пътеката, ще може да се наслади на разнообразие от животински и растителни видове. Езера, минерален извор, стръмни тераси и местността „Батмиш“ са само част от забележителностите в района, който има 5-километрова горска палитра от липа, дъб, габър, черен бор, топола, клен, бряст, обитавана от сърни, глигани, гургулици, фазани, пъдпъдъци, водоплаващи птици и много други.

Целта на проекта е формирането на навици за системно спортуване и туризъм в околностите на Русе, както и съзнателно отношение към околната среда на всички, докоснали се до красотата на Лесопарк „Липник“. Ученици, студенти и преподаватели от РУ „Ангел Кънчев“, както и туристи ветерани, взеха активно участие в поредица трудни акции за осигуряване на проходимост от Лесопарк „Липник“ до хижа „Минзухар“, като благодарение на усилената им работа непроходимият от години участък по еко пътеката е вече достъпен.

До крайните ѝ точки може да се стигне с автобусни линии 10, 33 и с междуселищната линия Русе – Николово.

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!