Николай Караджов - “50 години творчески път”

Култура Русе Изложби 31.08.2023 | 12:08ч.

На 01.09.2023 г. от 18.00 ч. в Художествена галерия - Русе ще бъде открита живописната изложба на русенският художник Николай Караджов “50 години творчески път”.

Роден на 8 август 1950 година в село Малчика, Плевенска област. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“ при проф.Ненко Балкански през 1975 година. От 1976-а участва в десетки Общи художествени изложби в страната, както и в окръжни изложби на русенските художници. От 1979 година е член на СБХ. През 1976-77-ма година Николай Караджов излага свои картини в галерия Албърти в Лондон, а от 1997-2007-а в Gagliardi Gallery в Лондон. Осъществил е 12 самостоятелни изложби в България, Англия, Латвия. Н.Караджов участва в представителни изложби на Българското изкуство в Русия, Румъния, Финландия, Германия, Австрия, Холандия, Португалия, Гърция, Мексико и др.страни.

Творби на Николай Караджов са в НХГ, СГХГ, в художествените галерии в Русе, Разград, Шумен, Ловеч, Плевен, Бургас, Ст.Загора, Кърджали, Перник и др. Картини на художника са притежание на частни колекции в България, Англия, Сърбия, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, САЩ и др.

Художникът дарява на католическата църква в родното си село Малчика/Плевенска област/, „Света Ана“, копие на картината на Леонардо Да Винчи „Мадоната от пещерата“. По поръчка на католическата църква рисува портрет в цял ръст на епископ Евгени Босилков, обявен за блажен, първо за църквата в село, а после и за русенската католическа църква „Свети Павел от Кръста“. На православната църква в с. Малчика дарява копие на икона на патрона й Св. Архангел Михаил, рисувана върху платно с маслени бои. През 2017-а година Николай Караджов бе номиниран и селектиран за наградата „Владимир Димитров Майстора“.

На откриването ще бъде представен албум, издаден с помощта на Програма "Култура" на Община Русе.

Още от Култура

Още от Изложби

© 2019 Thesite All rights reserved!